Мој преглед на шервин Уретан од Шервин Вилијамс на ормани



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Емералд уретанска боја

За многу години, бојата што најмногу ја користев за ормани отсекогаш била полу-сјајна (акрилна) Pro Classic од Шервин Вилијамс. Имав добри искуства со овој производ, но едно нешто што отсекогаш не ми се допаѓаше на бојата е тоа што лесно попушта кога се прска. Исто така, открив дека финишот на Pro Classic е малку мек и гумен. Сакав да ја надградам бојата што ќе се исуши посилно за долготрајна издржливост, особено за употреба на ормани.

Јас неодамна употребив сморагден уретан за да испрскам дабови ормани и бев многу задоволен од резултатите. Овој производ не треба да се меша со редовната боја за внатрешни работи Емералд. Верзијата со уретан е воден, модифициран алкид, најдобар за употреба во облоги, врати и ормани. Јас всушност бев скептичен во врска со користењето на овој производ затоа што не сум fanубител на редовната боја за внатрешни работи Емералд, но двете бои се сосема различни.

Дали нивото на бојата е добро?

Кога прскате ормани и врати, задолжително е да користите боја што се израмнува. Ако се користи нерамномерен премаз, материјалот нема да се постави над површината, предизвикувајќи нерамномерно натрупување на боја и несовршености да се исушат точно како изгледаат кога се прскаат.

Јас испрскав обоени дабово ормари со овој производ и открив дека израмнува исклучително добро над два изшкуркани слоја на буквар BIN шелак. Првиот слој се израмни подобро од вториот слој. Открив дека вториот слој треба да се испрска потежок за да се собере бојата за рамномерно израмнување. Пребрзото прскање на вториот капут би резултирало со текстурирање што не би израмнило многу.

Во споредба со квалитетот на израмнување на Pro Classic, најдов сморагден уретан да го изведува истото, ако не и подобро. Ги прскав и ги чував вратите на орманот хоризонтално, користејќи ги лавиците Door Rack Painter, а бојата се израмни на вратите подеднакво, без капе.

Исто така, треба да напоменам дека користам филер за зрна Aqua Coat пред грундирање и фарбање дабово ормари со оваа боја. Полнењето, во комбинација со по два слоја од прајмер и боја, постигнува навистина мазна завршница.

Цврстина на боја

Една од причините што сакав да го испробам овој производ на плакари е затоа што требаше да се исуши потешко од основната боја, и користењето на уретанска боја ќе ја направи површината потрајна за чистење. Нема потреба да ја премачкате бојата со про clearирен слој.

Емиралд Уретан од Шервин Вилијамс се суши забележително потешко од Pro Classic. Бојата не е гума или мека, откако ќе се излечи. Кога ќе ги отстранам вратите од кабинетот за да ги испрскам, ја нумерирам задната страна и лепем мало парче сина лента над неа. Отстранувањето на лентата од вратите на крајот од работата беше тешко. Морав внимателно да ја изгребам лентата прилично тешко за да ја извадам од исушената боја.

Времето на обложување на оваа боја е четири часа. Бојата беше сува на допир во тоа време. Последниот слој на боја се исуши некаде помеѓу четири и шест часа. Ги оставив вратите да седат на моите решетки за сушење во работниот простор неколку дена пред да ги завиткам и да ги доставам до мојот клиент за инсталација.

Открив дека бојата е значително потешка на допир откако поминаа два дена, полагајќи го тестот за нокти. Самата завршница на бојата се чувствува потешко од другите бои што ги користев. Јас ги завиткав насликаните врати во подвижни ќебиња и ги доставував до мојот клиент без никакви проблеми.

Полу-сјајниот финиш

Користев полу-сјаен финиш на орманите што ги насликав. Сатен и сјаен финиш се исто така достапни. Мојата продавница „Шервин Вилијамс“ препорача полу-сјајна завршница за ормани затоа што рекоа дека сатенскиот финиш е премногу досаден. Полу-сјајната завршница на смарагд уретан е слична на полу-сјајната Pro Classic, но можеби и малку посјајна.

Прочитав поплаки преку Интернет од луѓе кои велат дека полу-сјајот е досаден, но според мое искуство, два слоја полу-сјај над два слоја на буквар од BIN шелак беше совршен сјај за ормарите. Дури и првиот капут изгледаше многу сјајно, но вториот капут изгледаше уште подобро. Полу-сјајната завршница е многу мазна, совршена за перење.

Цената

Според мое мислење, тоа е лудо прескапо. Редовната цена на емајлот Уретан од смарагд започнува од 89 долари за галон. Да, тоа е 89 УСД за галон без попусти или купони. Ако сликате ормани, во секој случај ќе ви требаат само два до три литри, но сепак, тоа се многу пари за боја.

Ако веќе немате воспоставена сметка во продавницата со цена за попуст на бојата, Шервин Вилијамс има 30% до 40% попуст од продажбата на бои во текот на целата година, што заштедува многу пари ако сте трпеливи и чекате на следната продажба. Може да аплицирате и за сметка за наплата на Про во вашата локална продавница Шервин Вилијамс за да добиете попуст.

Исто така, препорачувам да се најавите за нивната опција Paint Perks за да добиете купонски кодови за боја и материјали преку СМС-порака. Добивам известувања за попуст зделки на неделно ниво.

Дали Шервин Вилијамс емаралд уретане вреди?

Го користев овој производ само еднаш на ормани, заклучно со пишувањето, но досега, јас сум презадоволен од резултатите. Ако нешто се промени, ќе го ажурирам овој преглед. Не можам да ги коментирам неговите перформанси за апликација со четки и валјаци, бидејќи го прскав само со распрскувач без воздух, но за прскање, бојата навистина добро се суши и се суши посилно од другите бои што ги користев.

Според мое искуство, оваа боја не попушта лесно на вертикалните површини, за разлика од Pro Classic, што може да биде кошмар за работа ако не бидете внимателни. Јас испрскав два дебели слоја Смарагд врз wallидните кутии во кабинетот и немав проблеми со капената боја. Нивото на бојата, но се држи во место без да попушта, што навистина ми се допаѓа.

Оваа боја мириса на Play Doh. Дефинитивно е потребна маска кога работите со овој производ, особено ако прскате. Мирисот се задржува некое време, веројатно поради алкидната модификација.

Не можам да коментирам како овој производ се споредува со бои како Cabinet Coat, или Break-Through, бидејќи сè уште не сум ги користел тие производи, но кога ќе се спореди со другите трим бои што ги користев од Шервин Вилијамс, ова е солидна надградба . Целосната цена од 89 долари за галон е преценета, затоа дефинитивно искористете ги достапните опции за попуст.

Прашања и одговори

Прашање: Прочитав неколку прегледи дека бојата на Шервин Вилијамс Смарагд Уретан трае долго време да се исуши / излечи. Како беше вашето искуство во ова? Исто така, дали обезличувањето може да го замени брусењето?

Одговор: Сувото време не е лошо. Времето на обложување е четири часа, но сето тоа зависи од температурата на воздухот. Првиот капут траеше околу шест часа да се исуши, бидејќи ги испрскав вратите во мојата гаража и беше топло и влажно. Вториот слој се исуши за околу три часа. Бојата се суши силно следниот ден. Не, секогаш треба да шмирглаш.

Прашање: Бидејќи Шервин Вилијамс Смарагд Уретан е мешавина, каков редуктор треба да користам за оваа боја за распрскувач?

Одговор: Ако се однесувате на истенчување, не треба да ја разредувате оваа боја за распрскувач без воздух; се прска фино од конзервата. Треба да го разредете ако користите распрскувач HVLP, но јас немам идеја за односот или што да користам бидејќи сè уште не сум го правел тоа со производот. Препорачувам да ја контактирате вашата продавница Шервин Вилијамс за препорака.

Прашање: Дали изшкуркате помеѓу палта од боја? Прочитав и „да“ и „не“, ако правиш каква жартиера користиш?

Одговор: Да, јас пескам помеѓу буквари и еднаш пред да сликам. Јас обично користам 220 гриз.

Прашање: Ние ги обоивме (испрскавме 2 слоја) кујнските ормари со база на маслото од сатен од SW со kilz како буквар. Бојата се раздели и по 30 дена бојата се изгребаше до килц кога се судрија две врати заедно. SW ја предложи оваа боја на уретан. Тие рекоа да ја изшкуркаат маслена боја и прскаат на уретан. Кои се вашите размислувања за бојата што се придржува до бојата на маслото?

Одговор: Бојата се лупи затоа што не се врзува со прајмерот, а исто така и прајмерот не се врзува со површината. Ако користевте буквар од латекс Килц, тоа е причината. Може да биде и маслена боја што ја користевте не е компатибилна со прајмерот, или површината не беше правилно подготвена преку чистење и брусење. Маслната боја не треба да се гребе. Сликањето над тоа нема да го реши проблемот. Извлечете ја бојата и прајмерот што не успева во кабинетот до голо дрво и започнете одново. Исчистете ги и изшкуркајте ги шкафовите, подгответе ги маслодајните прајмери ​​како Cover Stain или прајмерот од шелак како BIN и нанесете два слоја Умеранд Умеран.

Прашање: Имам мал преден дел од фиоката што требаше да се преработи со употреба на тврд јавор, дали има буквар во спреј со кој имате успех?

Одговор: Шервин Вилијамс Про Блок, Зинсер Корица Дам, или БИН, се добри опции. Сите три се достапни во конзерва за прскање. Букварот Шервин Вилијамс можете да го купите само во нивните продавници, но другите две се продаваат преку Интернет и во повеќето продавници за подобрување на домот.

Прашање: Може ли да користам буквар BIN за шелак со смарагден емајл над горниот дел? Благодарам

Одговор: Да Јас ги подготвувам кабинетите со BIN шелак и ги обојувам со смарагд уретан.

Прашање: Колку време треба да трае оваа боја за да се излечи? Јас го користев тоа на некои полици за книги.

Одговор: Бојата се суши за околу 4-6 часа, но времето на сушење зависи од влажноста и температурата на воздухот. Бојата се стврднува еден ден или така по нанесувањето. Wouldе почекав неколку дена или подолго, пред да ставам книги или што било тешко на свежата боја.

Прашање: Само што добивме понуда за нашата кујна користејќи ја оваа точна боја. Овој човек наплатува 100 УСД по врата и фиока од кабинетот. (Имаме и неколку големи wallидни површини што ќе бидат обоени, но се вклучени во оваа цена). Имаме вкупно 37 врати и фиоки од кабинетот. Дали тоа изгледа како фер цена, која вклучува боја и работна сила? Цени го своето мислење.

Одговор: Да, мислам дека цената звучи фер. Сликањето и подготовката на кабинетот одзема многу време, а 37 врати се голема кујна.

Прашање: Дали сте користеле други бои освен белата со оваа боја на Шервин Вилијамс? Откривам дека црната боја не лечи правилно и не го поминала тестот за гребење со ноктот. Јас го користев белото и не минува никаков проблем во рок од еден ден. Црното што го имам се оддалечува меѓу палта.

Одговор: Да, го користев овој производ во потемни бои. Темните бои, особено црната, се затемнети многу повеќе. Колку е поголема нијанса, толку подолго е потребно за да се излечи емајлот, така што финишот ќе биде помек подолг. Нека се исуши бојата. Може да закачите стопери од вратите на внатрешноста на вратите за да не се залепи свежата боја кога вратите се затворени. Прицврстете ги и на фиоките. Можеби можеби ќе ги оставите вратите отворени еден ден или два.

Прашање: Имам дабови ормани кои имаат одлична форма и сакам да ги сликам. Планирам да користам буквар и смарагд за врска на Шервин Вилијамс (страните се ламинат). Дали тоа ќе изгледа лошо во сликарството?

Одговор: Ламинатните страни ќе изгледаат помазно од дабовиот дел кога се насликани. Не користете буквар од латекс на орманите. Подмачкајте со прајмер за масло, или BIN. Букварот Extreme Bond е во ред ако ормарите се веќе насликани.

Прашање: Го сакам Шерин Вилијамс Смарагд Уретан за ормани, но само го четкав и навиваше. Имам мал распрскувач кој бара разредување. Дали разредувањето на оваа боја ја прави помалку издржлива? Дали е важно да го обложите со про clearирен слој?

Одговор: Прекумерувањето може да го намали сјајот на финишот, така да, премногу слабеење може да ја намали издржливоста ако финишот е помалку мазен и помалку се мие. Ако ги следите спецификациите за проширувачот што го користите и додадете мала количина за препорачаното, намалувањето на сјајот нема да се забележи. Бојата сама по себе може да се измие доволно без про coatирен слој, но можете да го премачкате.

Прашање: Сакам да ги обојам моите кујнски ормани сиви на незавршен даб, дали можам да го користам полу-сјајот „Sherwin Williams Emerald“ како горен слој или тоа работи само на бело обоени ормари?

Одговор: Орманите треба прво да се исчистат, изшкуркаат и да се подготват, а потоа да ги обоите во сива боја со Смарагд.

Прашање: Поставување за прскање на последниот слој на овој производ на работа од која останатите момци добија отказ затоа што се хаки. Само curубопитен дали сте го намалиле за hvlp или ако сте користеле завршен врв и безвоздушен. Овој сè уште не сме го користеле?

Одговор: Кога прскам ормани, користам врв Graco 210 FFLP (зелен) со мојот безвоздушен воздух. Добар совет е и 310, но помалку се прска со 210. Вие не треба да го намалите уметалот од смарагд со безвоздушен воздух. Никогаш не сум го испрскал овој производ преку HVLP, но дефинитивно ќе мора да ја намалите бојата во тој случај.

Прашање: Дали има одредена боја на бела боја што ја избравте за ормани со полу-сјај? Исто така, малку предмет, но кога работите, дали ги прскате внатрешноста на шкафовите и полиците за овие проекти? Последно прашање, кој е најдобриот распрскувач на бои за оваа боја?

Одговор: На кабинети, користев неколку белци од Шервин Вилијамс. Некои бели што ги користев се снежни врнежи, западно хајленд бело, кремасто и екстра бело. Јас обично ја прскам внатрешноста на орманите само ако има стаклени врати или ако мојот клиент го побара тоа. Јас користам опрема за прскање Грако и дефинитивно ја препорачувам таа марка. Јас всушност напишав статија за распрскувачот што го користам.

Прашање: Која основна боја користевте за емајл со уретански смарагд? Се обидувам да одлучам од оваа веб-страница: https: //www.sherwin-williams.com/homeowners/produc ...

Одговор: Ја користев бојата снежно врзана од Шервин Вилијамс. Оваа боја има дополнителна бела основа. Ако се повикувате на бојата под бојата, сите мои ормари ги подготвувам со буквар BIN за шелак, кој е бел.

Прашање: Кој распрскувач користевте без да мора да го разредувате овој производ? Јас го користев еднаш, но морав да се тенка за да го добие преку правилно srpayer.

Одговор: Јас прскам смарагд уретан преку мојот распрскувач без воздух Graco 495, користејќи врв FFLP со големина 212 (зелена боја). Добро прска низ мојот распрскувач без разредување.

Прашање: Кој прајмер го користевте со Шервин Вилијамс Емералд Уретан и дали после тоа требаше да нанесете запечатувач?

Одговор: Јас користам буквар BIN шелак. Од мојата локална продавница „Шервин Вилијамс“ ме советуваа да не прскам запечатувач над овој производ.

Прашање: Дали праќате помеѓу слоеви на боја? Јас правам 2 слоја буквар и брусење меѓу нив. Предвидувајќи 3 слоја боја, треба ли да изшкуркам помеѓу 1-виот и 2-риот слој на боја?

Одговор: Јас обично песочам само помеѓу слоевите на буквар и помеѓу последниот слој на буквар и првиот слој на боја. Ако видам нешто заглавено во бојата (прашина, трошки и сл.) Ќе изшкуркам помеѓу слоевите на боја. Ако изшкуркате помеѓу слоевите на боја, проверете дали користите ситно-рендан инаку ќе оставите гребнатини во бојата многу лесно. За детали користете сунѓер за шмирглање со 320-ронки.

Прашање: Попрскав вратите од кабинетот малку претешки со смарагд боја и некои од нив треба да се преобојат .. дали овој песок за боја е во ред помеѓу капутите или треба повторно да се соблечам и да ги подготвам?

Одговор: Да, уретан од смарагд песок добро со влажно брусење. Натопете сунѓер за брусење во топла вода и измијте ја бојата нежно капе за да ги отстраните.

Прашање: Споменуваш совет од 210 и 212 во твоите одговори. Која големина најдобро ја снима смарагдната уметанска емајл? Само што направи тест со 314 и има мали дупки и дамки по првиот капут. Можеби треба да го зголемам притисокот?

Одговор: Јас всушност започнав да користам бакшиш 208. Користев 210 врв долго време, но помалиот отвор на 208 ми дава подобри резултати. Малите штипки се од прскање премногу тенки во дамки. Зголемете го вашиот притисок и попрскајте ги вратите со неколку лесни и брзи додавања. Можеби на почетокот изгледа премногу лесно кога прскате со брзи додавања, но емајлот се поставува по неколку минути и изгледа подебело отколку кога го ставате. Тоа е она што го прави незгодно да се работи со тоа на почетокот. Сакате да прскате само емајл, така што е рамномерно обложено. Тогаш повеќе нема да добиете дупки за игла. Можеби прскате премногу далеку од површината.

Прашање: Кога прскам ормари, добивам воздушни меури, зошто?

Одговор: Воздушните меури можат да се формираат од повеќе причини. Не спомнавте кога се формираат меурчињата или видот на распрскувачот со кој прскате. Мали меурчиња се формираат веднаш ако прскате премногу тенок премаз. Ова се случува повеќе на вториот слој поради некоја причина. Емајлите се дебели и нема да распоредат без да се нанесе вистинската дебелина. Меурчиња може да се формираат и ако има воздух во вашата линија за прскање, под претпоставка дека користите распрскувач без воздух. Друга можна причина е контаминација во внатрешноста на линијата за прскање или на површината, која ја прскате. Проверете дали сте го испуштиле распрскувачот навистина добро со чиста вода пред да ја испрскате емајлот. Бидете сигурни дека и површината е чиста. Прскањето со премногу дебел слој може исто така да предизвика проблеми. Кога бојата ќе се испрска премногу тешка, површината почнува да се премачкува пред да се исуши бојата подлабоко, па почнува да се гаси преку горниот дел, создавајќи воздушни меури. Можеби е премногу суво и во просторијата.

Прашање: Ако имаме веќе наполнето жито и тркаламе буквар BIN, дали први замавнуваме или после грундирање? исто така, сакавме SW висока рефлектирачка бела боја во смарагдниот емајл, меѓутоа тие рекоа дека имаат висока бела кожа што е основа во конзервата. Дали сте ја користеле оваа боја како завршен слој претходно?

Одговор: Обично ме мазнувам пред да го испрскам првиот слој на буквар. Ако нанесувате секунда буквар, можете само да се матите меѓу капутите. Сакам да го испечатам заптивчето за да го запечатам, но дури и ако сте го запеале по грундирање, во ред е. Да, High Hide White е основната боја за овој емајл пред да се додаде нијансата. Основната боја беше екстра бела порано, но тие ја сменија во High Hide White, што е малку поинаква. Основната боја е светло-бела. Јас претходно испрскав ормани со само основна боја, но повеќето од моите клиенти одат со затемнета бела боја. Јас сум користел снежен врв многу.

Прашање: Се подготвувам да ги обојам моите почетни ормани сега со ова сега и сакам да се осигурам дека нема да ги расипам грбовите со тоа што не чекам доволно долго пред да ги превртам. Мојата решетка за сушење е скала со ПВЦ цевки што минуваат низ скалите. Задна палто 1 се суши за околу 4 часа. Треба ли да наметнам втор слој и да проверам помеѓу 4-6 часа или преку ноќ пред да ги превртам за да ги започнам фронтовите?

Одговор: Веројатно ќе треба да ги оставите да се стврднат преку ноќ пред да ги превртите. И покрај тоа што бојата ќе биде сува на допир за 4-6 часа, бојата ќе биде мека и лесно ќе се добие кога ќе се преврти. Ставете меки партали или крпи под вратите за да ја заштитите бојата.

Прашање: Кога го користев, сфатив дека тоа е многу подобро во поладни температури. Ова го користев и во жешка гаража во лето. Беше многу потешко да се дојде до посакуваната завршница. Дали сте доживеале проблеми со Шервин Вилијамс Смарагд Уретан во топлината на летото? Дали вие, писателот на статијата, некогаш сте наполно наполниле дабово зрно со карпа?

Одговор: Не, но температурата игра улога во финишот и времето на сушење. Изложувањето на влажна боја на висока топлина и влажност не е добро. Јас го користев китчето Рок Хард на Дурам за да ги поправам дупките на вратите на кабинетот, но не како филер за жито. Кит е многу тешко да се изшкурка. Не би се обидел да го користам како филер за зрна. Да мора да го изшкуркате тој кит од 20 плус врати и рамки од кабинетот, ќе биде ноќна мора, дури и со електричен сандер. Редовно соединение, или Аква капут, работи одлично и лесно се песок.

Прашање: Ги прскавте вратите на кабинетот лежејќи рамно. Како ги насликавте рамките на орманот? Дали ја насликавте внатрешноста на кутиите?

Одговор: Да, ги отстранувам вратите од кабинетот и ги прскам од местото, поставувам рамно на решетка за прскање што ми овозможува да ја превртувам вратата за да можам да ги прскам обете страни на една сесија. Вратите се чуваат на решетката за сушење со закривени шипки кои не остваруваат директен контакт со влажната боја. Јас не ја прскам внатрешноста на кутиите од кабинетот, освен ако нема стаклени врати каде што се гледа внатрешноста. Отворите на орманот се покриени со пластика за да може сè да се попрска. Јас не ги четкам и не валам шкафовите. Сè е испрскано, вклучувајќи го и букварот.

Прашање: Кој прајмер треба да го користам во обоени и застаклени ормари во фабриката во Kraftmaid? Не сум сигурен дали ќе работи прајмерот заснован на масло, бидејќи не знам каков вид на боја користи Kraftmaid. Брусењето сè до дрво би било невозможно со оглед на количината на детали во нив.

Одговор: Брусењето и грундирањето на фабрички обоените ормари со прајмер за масло пред да се нанесе новата боја треба да биде добро, но добро е да контактирате и со производителот за да ја проверите компатибилноста помеѓу производите.

Прашање: Може ли да користам античка глазура над смарагдниот полу-сјај на Шервин Вилијамс (користев античко бело) и, ако е така, дали можам да го запечатам со слој од полиуретан?

Одговор: Можеш, но мојата локална продавница „Шервин Вилијамс“ не советуваше кога требаше да направам застаклување на еден од моите кабинетски проекти затоа што тие не беа сигурни во однос на компатибилноста помеѓу „Умерел јеретан“ и горните слоеви на нивната глазура и поли од „Фаус впечатоци“. Можеби сакате да разговарате со вашата локална SW продавница за ова, но ако ги стаклувате, проверете дали Емералд е целосно излечен пред да ја нанесете глазурата. Исто така, прво би го тестирал на една врата пред да застаклам сè. Дефинитивно ќе сакате да ставите поли над глазурата бидејќи само глазурата нема да биде доволно издржлива за орманите.

Прашање: Дечкото во продавницата ми рече дека не треба да се подготвувам со овој производ, дали е ова вистина?

Одговор: Дали е потребен или не буквар, зависи од површината што ја сликате. Смарагдната уретанска емајл не треба да се нанесува директно врз нешараното дрво без да се исчисти, изшкурка и да се подготви прајмер со заптивка за прајмер. Ако сликате над претходно насликана површина или фабричко претходно подготвено дрво, можете само да ја исчистите површината, да измачкате песок и да нанесете емајл. Ако момчето во продавницата рече дека овој производ може да се примени без буквар, без оглед на се, тој не е во право.

Прашање: Ја користев бојата Смарагд Уретан на моите ормани, колку долго да чекам пред да ги закачам вратите?

Одговор: Оставете ги вратите и рамките да се исушат неколку дена пред да ги инсталирате.

Прашање: Јас ги насликав орманите со смарагд 2 слоја над 2 слоја буквар, сега 2 дена подоцна бојата се брише на места каде и да се чистеше вода. Колку време е потребно да се постави за чистење?

Одговор: Вие не наведовте каков тип на прајмер се користи на орманите, или дали површината е исчистена и изшкуркана. Најдобар прајмер е маслото, или белиот шелак (BIN). Ако користевте буквар од латекс, тоа е веројатно дел од причината што финишот е слаб и се трие. Исто така, премногу брзо ги чистите орманите премногу брзо откако ќе ги насликате. Бојата на почетокот е мека и треба повеќе да се зацврстува пред да можете да ја исчистите со вода. Бојата трае цели триесет дена за целосно лекување. Треба да почекате барем неколку недели пред да ја избришете свежата боја со вода. Работејќи многу пати со овој производ, се сомневам дека така се распрснува бојата, повеќе од веројатно е резултат на изложување на свежата боја на вода или е користен погрешен прајмер. Ако и вие не изшкуркавте, површината можеше да биде премногу мазна и сјајна, а тоа можеше да придонесе за проблемот.

Прашање: Јас ги сликам моите дабови кујнски ормари. Ние ги подготвивме со дамка од покривка, но направивме грешка што направивме на директно сонце со помош на четка и валјак. Направивме 2 слоја буквар премногу тешки и сега површината на облогата изгледа ужасно. Моравме да песочиме како луд, но деталното обложување изгледа лошо, сепак лошо е гумени. Изгубен сум и не знам што да направам за да го поправам тоа?

Одговор: Мора да оставите дамката од покрив да се исуши преку ноќ пред да ја изшкуркате, во спротивно е мека и не песка толку лесно. Лекот за прајмер бара повеќе време за да се излечи. Откако ќе дозволите да се исуши, прајмерот навистина убаво се песочи во ситна пудра. Во вашиот случај, ќе мора да му дадете повеќе време да се зацврсти затоа што беше нанесено премногу тежок. Користете сунѓер за брусење за да го изшкуркате.

Прашање: Користев буквар од латекс на ормани од дабово дрво и крвари низ два слоја буквар. Може ли да користам боја на смарагд уретан за да ја сменам бојата на орманите?

Одговор: Латекс прајмерот не запечатува дрво за да спречи пропуштање крв и не се врзува добро за дрвените ормари. Исто така е премногу меко. Буквар за масло, или буквар за BIN шелак, се одличен избор за спречување на крварење и добивање на силна врска со површината и бојата. Извадете го букварот од латекс од орманите и подгответе ги со прајмер за масло, или BIN. Ако насликате Смарагд над латексот, тоа нема да помогне ништо. Букварот на латекс е проблемот.

Прашање: Имам и Graco X7 и рачна Ultra. Која големина на врвот ја најдовте најдобро да ја прскате оваа боја?

Одговор: Јас користам совети за Грако ФФЛП. Големината 208 и 210 се најдобри.

Прашање: Можете ли да ја ставите смарагдната уретанска боја со полиуретан на база на вода? Јас го користев сатенскиот финиш и тој е премногу рамен за мојот вкус.

Одговор: Не спомнавте дали ги обоивте орманите со два слоја или само еден капут. Два слоја се посјајни и помазни од едниот. Јас не користев полиуретан над овој производ. Сигурен сум дека ќе биде добро, но про theирниот слој понекогаш може малку да ја смени бојата на бојата или да ја пожолти. И покрај тоа што е јасно, филмот има одредена боја.

Прашање: Дали сте имале некои успеси или предизвици користејќи го „Емералд уретан“ на Шервин Вилијамс во потемни бои (на пример, морнарско сино, темно сиво)?

Одговор: Да, јас го испрскав овој производ во темно сива боја врз ормани без никакви предизвици.

Прашање: Јас користам Нова 390. Направив 2 слоја буквар SW Extreme Bond латекс & 2 слоја со SW Emerald Urethane на сурови врати. Јас бев изшкуркан помеѓу палта за капнување и препрскување. Моето ослабување на светлината со 1.500 хартија претворено во 220 изшкуркање на хартија во некои точки и мојата супер мазна површина сега е тапа. Треба ли малку да изшкуркам / лапам помеѓу слоевите на прајмерот или треба да испрскам 2 слоја и потоа лесно да изшкуркам?

Одговор: На сурови врати, јас би подготвувал бунар со BIN, или прајмер за масло. Песок помеѓу првиот и вториот од прајмерот и пред да го испрскате првиот слој на боја. Јас користам сунѓер од 220 гриси. Треба да изматете само песок. Ви дава помазна завршница и ги отстранува остатоците заглавени во буквар.

Прашање: Јас сум меѓу истите чекори со истите производи и наидов на вашиот одличен пост. Ги избришав вратите на место со корпа со два палта, планирам да предадам песок за дрво, но забележувам дека букварот не се гради толку високо како што сум навикнат. Дали е издржливо да се користи филер меѓу буквар и прскање со смарагд уретан?

Одговор: Да, можете да го наполните житото по грундирање со BIN, но полнилото треба да се подготви за да се запечати. Ако ставите филер по BIN, понекогаш филер повлекува дрвен танин преку првиот приматен слој. Затоа е секогаш најдобро, барем за мене, прво да ги наполните житото, песокот и два мантили за да ги спречите тие проблеми. Два слоја BIN ќе ви дадат повисока градба и подобар печат, плус вашата боја ќе има најдобри перформанси над два главни слоја. Отстранувањето на вратите и поставувањето рамно за грундирање е подобро и за израмнување на зрното наспроти обесено подготвување.

Прашање: Јас поставувам SW Emerald Urethane со пиштол Home Right Super Finish Max HLVP користејќи го нивниот зелен совет (2,0 mm). Проблемот што го имам е тоа што бојата е плукање, не прскање, без оглед на брзината на проток што ја користам. Заради многу добри својства за израмнување на бојата, финишот не е лош, но не е ниту мазен. Пиштолот дошол со два други совети, 1,5 и 4,0 милиметри. Што можам да направам за да престанам да плукам?

Одговор: Јас не сум запознат со распрскувачот што го користите. Јас користам безвоздушен распрскувач на Грако. Смарагдниот уретан е густ и веројатно ќе треба разредување за да помине низ вашиот распрскувач HVLP. Тоа е веројатно причината што често плука. Може да се обидете да ја разредувате емајлот. Проверете го вашиот распрскувач дали има сабо.

Прашање: Ако навлажнете песок капе или трчате, дали го изшкуркате до буквар? А потоа испрскајте го, допрете го со четка или валјак?

Одговор: Песок капе се додека не се израмни со површината. Не мора да го мелете до буквар. Допрете ја површината на ист начин како што ја нанесевте бојата (распрскувач, четка, валјак, итн.). На тој начин допирот нагоре ќе се вклопи подобро. Ако допрете испрскана површина со четка, таа нема да се вклопи во соодветната завршна обработка.

Прашање: Дали користите Емаралд емајл или трим емајл или има разлика?

Одговор: Јас користам емајл од уретан со смарагд. Овој производ е одличен за врати, ормани и гарнитури.

Прашање: Можете ли да користите емајл со уретански трим за да запечатите боја на креда?

Одговор: Смарагдниот уретан не е запечатувач. Ако сакате да ја запечатите вашата креда со боја, користејќи прајмер запечатувач ќе го запечати облогата и ќе обезбеди добра обвивка за обложување на емајлот одозгора.

Прашање: Можете ли да песок трчање или дефекти на шкафове?

Одговор: Да, најдобриот начин за песок трчање е влажно брусење со сунѓер за брусење натопен со топла вода. Оставете ја бојата да се исуши преку ноќ и ќе измазне полесно без да остави вдлабнување во бојата. Понекогаш ако песок трчате прерано, тоа ќе се распадне, или ќе се расцепи. Тогаш ќе треба да го закрпите. Овој производ влажни песоци навистина добро според моето искуство.

Прашање: Планирам да обојам ламинатни ормари, дали препорачувате буквар?

Одговор: Да, дефинитивно треба да ги подготвите ламинираните ормари. Јас би користел буквар за Зинсер БИН. Одлично работи на повеќе површини, вклучително и на ламинат. Одлично е и за прскање. Букварот е многу тенок и остава мазна завршница кога ќе се испрска преку распрскувач без воздух, или HVLP.

Прашање: Ако ќе ги обојам моите грди жолти / портокалови дабови ормани, која песочна хартија ја користам за да избегнам гребење на дрвото. Покрај тоа, дали треба да нанесам полиуретан со завршен слој?

Одговор: Јас не би бил погруб од 120-грит. Ми се допаѓа да користам 150-гриз за првото брусење за да го отстранам про clearирниот слој, а потоа користам 220-гриз меѓу капутите. Ако се поставите погрубо од 220-ронки помеѓу капутите, веројатно ќе видите гребнатини во бојата. Вие не треба да нанесувате чиста обвивка, но можете. Бојата може да се пере. Јас многу го користам сатенскиот финиш.

Прашање: Дали користите полнила за жито пред да сликате за да ја добиете таа мазна завршница?

Одговор: Да, кога сликам дабови ормани со смарагд уретан, го користам филерот за жито за кој се поврзав во мојата статија, што вклучува мој целосен преглед на тој производ.

Прашање: каква боја употребивте во смарагд уретан, бела или екстра бела?

Одговор: Користев неколку различни бои со сморагден уретан, вклучувајќи Hi Hide White, што е една од основните бои (без нијанса) за овој производ што ја замени основата Extra White.

Прашање: Дали користевте буквар базиран на шелак или синтетички шелак? Дали има разлика? Дали е запалив?

Одговор: Јас користам обичен прајмер BIN шелак (запалив), а не синтетичка верзија, која е базирана на вода со акрилна смола. Никогаш не сум користел синтетички BIN, но слушнав дека тој не работи исто како и обичниот BIN. Бидејќи сум буквар на база на вода, би се двоумел дали ќе ја искористам синтетичката верзија како запечатувач на површината и подлога за вашата боја. Дали е запалив? Веројатно не, бидејќи е на база на вода, но искрено не сум сигурен дали има запаливи хемикалии помешани со тој производ. Распрскувачот што го користите треба да биде запечатен за да може безбедно да се попрска запалив материјал како оригиналниот буквар за шелак BIN или прајмер заснован на масло. Можеби ќе размислите да изнајмите професионален запечатен распрскувач кој може безбедно да прска запалив материјал или да купи еден.

Прашање: Прскам Емералд на некои ормани. 2 бои, сатен. Главната боја е SW Snowbound, а бојата на островот е SW City Shadow (сива). По 2 слоја, сивата боја беше путер мазна, бело-бело, не толку. Пробав различни совети, различни стапки на слабеење, различни поставувања на штандови, без разлика во чувството на белиот смарагд. Дали имате совети?

Одговор: Смарагдниот уретан убаво се поставува самостојно без да се разредува, но ако сјајот на сатенот изгледа досаден и не е мазен, можно е премногу да го разредете и да го разредете. Ако додадете премногу екстендер или вода, сјајот затапува. Сатенскиот финиш треба да биде малку сјаен и мазен. Друго разгледување е прајмерот што се користеше. Ова игра улога во тоа како ќе се појави финишот на вашата боја. Орманите треба исто така да се исчистат внимателно и да се изшкуркаат пред да се подготват букварите и да се насликаат.

Прашање: Which would you recommend for durability and less yellowing: oil-based pro classic or emerald urethane? I will be doing Alabaster on hickory cabinets. Also, with bin do I need to use grain filler?

Одговор: Oil-based enamel will yellow over time, so I would go with Emerald urethane. It doesn't yellow. You only need grain filler if the wood is grainy like oak. If you only need to fill holes, or damaged areas, use wood filler.

Прашање: I am using this paint on a large bookshelf. I used the oil-based primer (2 coats) and the emerald paint. This is in my home schoolroom and the shelves will be used heavily. How long should I wait after painting before I can start piling books on my shelves?

Одговор: I would wait a few days before putting your books back onto the shelves. The paint takes a day or two to harden.

Mack на 30 август 2020 година:

310 and 210 let the same amount of material through. A 310 gives a 6" fan and a 210 gives a 4" fan. Double the first number and that equals the fan size at 12" away. The second two numbers are the orifice size.

Mack на 30 август 2020 година:

*successfully convert, not successfully complete covert, lol. My phone's auto correct is horrible

Mack на 30 август 2020 година:

I forgot to add that everyone loves the look of the satin finish in my part of the woods (west coast,) but it's the feel to the hand over the finish that is not preferred, or should I say the "touch." If you are spraying and want a finer finish in a waterbased topcoat, most people successfully complete covert over to the Pro Industrial Waterbased Alkyd Urethane line, the sheen is called low-gloss, which is not a good product to brush and roll. It is more of a professional line, whereas the Emerald is more of a DIY line.

Мет Г. (автор) from United States on August 30, 2020:

I use Graco sprayers. I'm not familiar with the Wagner sprayer you mentioned, but airless sprayers can usually handle enamel. If you have problems atomizing the enamel you can thin it. Either size tip is fine, but for doors, the 310 tip is better. I use a 310 tip for my cabinet painting projects.

Allie Hunter на 30 август 2020 година:

I will be painting my kitchen cabinets with Emerald using a Wagner pro 130 airless sprayer. Is Emerald too thick for this airless? Will a 210 or 310 tip

Мет Г. (автор) from United States on August 28, 2020:

The 400 grit didn't ruin anything, you're fine. I would use 220 to sand the primer and 320 for the enamel if you sand between coats.

Adriana on August 28, 2020:

Thank you for this article, so much useful information! I just wish I found it earlier as I already painted the first coat on some of my cabinet doors.

In general, I think I did a good job preparing my doors. I used AquaCoat to fill the grain and two coats of BIN shellac primer but I think I messed up the sanding part. I used 400 grit sandpaper in between primer coats, will that affect the final result? Should I sand with again the remaining doors with a 220?

Thanks a lot!

Мет Г. (автор) from United States on August 26, 2020:

Фала што Сподели. I sprayed this product a lot and haven't had any complaints about the satin finish or experienced any gritty texture with it. The finish is more dull than semi-gloss which some folks might not like. But the semi-gloss is extremely glossy and had a plastic look to it when I used it before. The customer wished she would have used satin because the finish was too shiny for her liking. It all boils down to personal preference.

Mack on August 25, 2020:

I hear all day long how the finish of Emerald Urethane Trim Enamel in a Satin sheen, has a gritty finish. That unfortunately is the nature of the product. The flattening agents used in the product are what is contributing to some of the texture that you feel. I've had a lot of people not like the product because of it, both homeowners and cabinet finishers alike. The semi-gloss does not have the same issues.

Мет Г. (автор) од САД на 22 август 2020 година:

Sonny,

I've never sprayed with the handheld sprayer you used, but those sprayers have very small pumps. The pump likely isn't powerful enough to atomize the enamel into a fine finish. This is why you were getting the uneven spray pattern. The enamel is thick. You can try thinning it, or use a different sprayer. The pin hole texturing is from laying it on too thin. Emerald urethane is a little tricky to spray. Pro Classic acrylic enamel is easier to spray.

Sonny на 19 август 2020 година:

I used a Graco Ultimate (corded handheld) with a 210 tip to spray my cabinet doors. At first, by mistake, I used Emerald interior latex. The finish was near perfect!! I had the gun set to a 7. I later realized and switched to the Emerald urethane enamel. I initially tried the 210 tip and same speed, but the finish was very gritty like it had pieces of sand in it, almost like I was getting trails overlapped into sections. I’m not sure. So, I switched the tip to a 212 and it turned out even worse, very orange peely. I then turned the speed up to 10, the finish was better, but now there are pin holes and the tip tends to spit a little towards the end. Also, to be clear I sanded the finish smooth and started fresh each time. What am I doing wrong!!??

Mack on August 10, 2020:

So... I dunno if you are aware, but regardless of they "hybrid" technology, any water based paint, is going to fully cure after 30 days. There is a difference in dry time and cure time. Dry time means you can recoat or handle it. Cure time means when all of the polymeres have finally set or linked into their place. So, the dry time (which means to-the-touch,) but not the cure time (which is when the paint fully hardens,) needs to be taken into account. Lacquers have the best turnover time, but even an alkyd (oil-based) paint is still going to take at least 2 weeks to cure (final hardness,) that includes Emerald Urethane Enamel. The water base makes it dry fast, the alkyd base makes it level out, and the Urethane base makes it dry harder. You are still looking at about 30 days to cure. So if you are noticing a fingernail test after a few days, imagine what it will do in 30!

Мет Г. (автор) from United States on July 27, 2020:

Leah,

If you're brushing and rolling the vanity, one gallon would probably be fine. Don't use latex primer unless it's already painted and in good condition. Use oil-based primer if it's unpainted oak. I would advise against tinting the oil primer too. You can only use up to 2 ounces of colorant for oil primer, in most cases, but even following the specs, I've had problems tinting oil. The colorant impacts the dry time and the durability. In my experience, the primer doesn't stick to the surface as good as without colorant. It will take an extra coat of your navy enamel to cover over the white primer, but you won't have any durability problems.

Leah on July 27, 2020:

I was wondering how much of this paint to buy for a small bathroom vanity? I'm going to be using a navy color over oak but I plan to use primer first and am considering tinting the primer as well.

Мет Г. (автор) from United States on July 26, 2020:

Mike,

The problem is the latex primer that was used on the cabinets. As you've learned, latex primer doesn't seal over tough stains and tannin. It also dries too soft for use as an undercoat on unpainted cabinets. Top coats of enamel over latex primer on unpainted wood results in a soft, unsealed finish, that isn't durable.

For unpainted cabinets, the store employee should have recommended their version of BIN, which is a white pigmented shellac primer, or their interior oil-based primer called Pro Block. If the cabinets would have been primed with either of those products, or BIN, the finish would be hard and durable without the fingerprint problem.

Another potential problem is over-thinning the paint. It's possible you thinned it with too much water, which reduces durability as well, but the latex primer for sure is the problem.

Another consideration is the paint color. You didn't mention if the color was white, or a darker color. If the paint was tinted to a dark color this slows down the cure time a lot. All of these things combined can cause problems.

If it were me, I would strip the cabinets and start over with BIN primer, or an oil-based primer, followed by two coats of the enamel, otherwise the cabinets won't be durable with that latex primer underneath.

Emerald urethane dries to a hard and washable finish when applied over the primer I mentioned. I would also spray it with an airless sprayer, which requires no thinning. When sprayed between 2,000 to 2,500 PSI, using the right size fine finish tip, the enamel lays out nice. I've sprayed it multiple times.

Мет Г. (автор) from United States on July 26, 2020:

Thank you for the comment. I'm glad to hear my article helped you with the project. Yes, their paint sales can save you a lot of money. Their blue bucket sale is the big one. I load up on supplies when they run that sale a couple times per year.

Mike на 24 јули 2020 година:

Thanks for the info Matt. We just finished spraying (older Wagner HVLP) our cabs with SW Emerald urethane and I wanted to share a few observations. First, I do not recommend the SW water-based primer that is marketed by SW alongside this paint. Although we did a good job cleaning the cabs, there are always going to be small areas with gunk that will bleed through, and the water based primer was terrible in this regard. The most used cab fronts had bleedthrough spots so I went and got a quart of BIN (shellac-based) and it sealed them up well. Second, although water-based has advantages, the cure time is just too long... I needed to thin this (5% max allowed according to SW) to get it to spray well, and our cabs still fail the fingernail test 10 days after spraying the last coat. I'm worried. One of our girls touched her toes to the side of the island 5 days after painting, and her prints are still there... Despite being 10 days out, if you rub a thumb (with some force, but not too hard), the semi-gloss finish is gone forever. This stuff is just too tacky for how long it has been.

Alejandra на 24 јули 2020 година:

Thank you for the information. I actually just spray painted my kitchen cabinets using the Wagner sprayer and the SW Emerald paint you just mentioned.

It's the first time using this paint and also a sprayer. I'm a homemaker and I loved the finish.

It is exactly as you described. Tomorrow I'll be putting everything together, including the new hardware.

I did sign up for the Perks account to save money, and I was lucky that during the last week of painting they were running a sale.

Thank you again!

Мет Г. (автор) from United States on July 09, 2020:

I would recommend Emerald urethane enamel over Super Paint. The enamel dries harder. Super Paint is good for walls. I wouldn't use it on cabinets.

Emerald or SuperPaint? на 09 јули 2020 година:

I’ve seen you recommend both in your articles (I’m not wanting to use ProClassic because I am an amateur painter and I’ve heard it’s difficult to use). Would you suggest Emerald Urethane or SuperPaint for painting oak wood cabinets?

Благодарам

Есика на 09 јули 2020 година:

I had my cabinets professionally painted with this product recently (sprayed) and they are definitely NOT passing the fingernail test. They scratch easily with a fingernail after over a week. Also, there's small amounts of caulk accumulated in all the corners of my shaker cabinets making them look kinda rounded. Should I be worried about the scratching of the paint or give it more time to cure? Should I be asking them to fix caulk? I don't know if I'm being unrealistic about the shaker edges being perfectly square and crisp.

Мет Г. (автор) од Соединетите држави на 21 јуни 2020 година:

Freddy,

I believe the aerosol version performs the same as far as sealing and priming, but I can't confirm this one hundred percent. I have used the aerosol version to do spot priming for various projects and the finish is different than spraying through an airless. I wouldn't use the aerosol can to spray primer over all of your cabinets. The finish will be less smooth than if you were to spray through an airless with high atomization. You're also going to need multiple cans. The tips on these cans clog more too in my experience.

Мет Г. (автор) од Соединетите држави на 21 јуни 2020 година:

Kevin,

I use a Titan 440 Impact and a Graco GX-19 Finish Pro for cabinet painting. One is for spraying primer and the other for paint. I wrote two articles about each of those sprayers. Check out my articles list if you'd like to read my reviews about them.

Freddy Belt на 20 јуни 2020 година:

Is it OK to use the aerosol version of the BIN shellac? Is it the same thing that using the regular one with my airless sprayer? I dont want to use my airless sprayer with oil paints for now.

Kevin Wunschel на 20 јуни 2020 година:

Matt,

I want to paint my kitchen cabinets. What type of airless sprayer did you use with Emeralds urethane paint?

Мет Г. (автор) од Соединетите држави на 17 јуни 2020 година:

Joseph,

If the paint on your cabinets is in good condition with no signs of corrosion or peeling you can scuff sand and apply the new coating, but I would lean more towards applying a latex bonding primer first to ensure a solid bond. It's up to you. If you're asking if you can use the cabinet paint on the drywall, yeah you can, but the wall should be sanded down first if it's glossy and primed with a latex bonding primer before painting it. The cabinets should be cleaned and scuff sanded before you prime and paint.

Мет Г. (автор) од Соединетите држави на 17 јуни 2020 година:

Kimber,

Sand the boxes with 220-grit to prevent scratching the wood. You don't have to sand it down to the bare wood, just enough to remove the lacquer. You can use coarser sandpaper if there's a thicker lacquer coating on the boxes. Priming with Pro Block oil primer is good, or BIN. I would use a micro fiber roller instead of a foam roller. The foam roller sometimes leaves bubbles in the paint for some reason. Sand between coats.

joseph halstead на 16 јуни 2020 година:

Здраво Мет,

I have metal cabinets from the 50s-60s. They are still in good condition and I'm painting them. I used a Muralo latex product when I last painted them 12 years ago. Was gonna use Emerald Urethane this time. I assume I simply need to clean them and then use a 220 sandpaper. And then apply two coats. Just making sure there's no need to do anything else to the cabinets prior to painting. Then we also wanted to paint a wall in the kitchen with the same color paint. Could I use the same paint on this previously painted drywall wall? thanks for your help.

Kimber on May 26, 2020:

Здраво Мет,

I am prepping to finally get to painting my new cabinet doors. I've kept the old cabinet boxes, as I completely remodeled my home and was trying to save where I could - I will be cleaning and sanding the boxes but the doors are unfinished pine/MDF ready for paint. I plan to paint with a foam roller (I know spraying is preferred, but my schedule doesn't allow me to rent a sprayer without having to return it immediately after without fear of keeping it for the next three weeks) and sand using my B&D Mouse, using the Sherwin Williams ProBlock and Sherwin Willians Emerald Urethane (when the 40% off rolls around again). What foam roller & sandpaper grit would you recommend? Is there anything else I should consider to try to make the best of the hours I'll be putting in to this?

Really appreciate all of your articles.

Michael Peyton on May 23, 2020:

Thanks again for your help Matt.

I really hope this helps someone else avoid the same headache.

I had reservations when I saw her mess up tinting the first batch. I wish I would have went with my gut and just used untintec BIN.

I will sand everything down to bare wood, reprime with nontinted BIN, and reapply the Emerald.

Мет Г. (автор) from United States on May 23, 2020:

At this point, the finish and bond was comprised by over-tinting the BIN primer. The person at the store didn't know what they were doing and unknowingly overloaded it. The powder you're seeing is the extra colorant that separated from the pigment in the shellac. This primer doesn't react well with tint and can only be tinted with a max of 2 ounces of universal colorant. I looked up the specs to confirm and I was correct in my previous reply. I've had problems tinting BIN before so now I don't do it anymore, even with deep base colors.

The tinting issue is your main problem, but it's probably also too hot and humid in the garage.Try to control the air better with a small portable AC unit with fans and exhaust so the fumes are being filtered out and fresh air coming in.

Sand off the primer and paint and start over with either no tint in the primer, or no more than 2 ounces of colorant per the specs. If it were me, I wouldn't even tint the primer at all. It sucks to have to start over, but at least you'll feel confident the project will be done right the second time without bonding issues or a soft finish. I also highly recommend spraying instead of rolling. You can get a nice even finish and it's a lot faster.

Michael Peyton on May 23, 2020:

Thanks so much for your help Matt.

It looks like I have all of those things you mentioned in your response.

-Paint color is black so the base is Ultra Deep.

-I’m doing this in a garage and it has rained a lot in the last 10 days. The temp here in Nashville, Tennessee has been in the 70s for the most part.

-The primer was tinted - I’m not sure how much they put in, but it’s gray not white. The person at Lowes tinting it messed up the first batch and had to tint a new can. I’m not confident that it was tinted to spec and is actually causing the issue.

-I don’t have a wet mil gauge but when I rolled the first coat it didn’t cover the gray primer completely. That should be under 4 mils but I could have applied the other two coats thicker. With a 1/4” nap there was only a very small texture when wet.

I’m afraid it’s the primer.

I performed a scrape test with a paint scraper this morning. The Emerald peeled and rolled away from the primer without too much effort. Scraping the primer resulted in “primer” dust. Last night I painted a piece of plain plywood with two coats of Emerald. Scraping it this morning resulted in peeling but it seemed noticeably harder. Sanding with 220 of both the primed and unprimed pieces results in “rolls” not “dust”.

I set a small ceramic heater at 85 degrees with a oscillating fan in hopes that will help harden the paint a bit faster. Considering the possibility of the primer being tinted too much, do you feel this is all for naught and I should just sand everything down to the bare wood or do you still think I need to wait it out for another few days?

Мет Г. (автор) from United States on May 23, 2020:

Coating thickness and air temp is important. Using a wet mil gauge is very helpful. When I started using one, I was surprised to see I was spraying a lot heavier than I thought. A coating thickness of 4 wet mils is what you want. Beyond 4 mils, the enamel dry time slows down.

You didn't mention the color, but that also plays a role in dry time. White colors dry very fast. I can handle a white cabinet door the next day without leaving marks in the finish. Deep base and ultra deep base colors take longer to dry because there's a lot more tint in the enamel. The excessive colorant slows the drying.

If the BIN primer was tinted too, especially beyond the recommended specs, which I believe is 2 ounces of colorant, this can also slow the drying a lot and cause problems.

Air temperature and humidity also impacts drying. If it's hot and humid, or too cold, this matters.

So the reason is either excessive colorant from deep base color needs more time to dry, the primer was over-tinted, the enamel was applied thicker than you think, or it's the air temp.

Hybrid enamel takes longer to cure than straight acrylic enamel. You applied three coats. All you can do is leave it alone and let it cure.

Michael Peyton on May 22, 2020:

Adding to my previous post - I used a 4.5” Purdy 1/4” nap micro fiber roller. Coats were not heavy - and I waited 24 hours between coats of Emerald and 72 hours of drying time after the last coat to handle the cabinets.

Michael Peyton on May 22, 2020:

I built two cabinets with 19mm Baltic Birch plywood. I applied 3 coats of Emerald Urethane over 2 coats of Bin Shellac based Primer sanding with a 220 between each coat. The finish “was” flawless. However even after 72 hours of drying time (with a fan as well) it is still “soft” with noticeable “give” and a slight stickiness when you press hard with your hand. I flipped the 125 pound cabinet over to paint the front. The entire back face was supported on a slightly textured floor for 20-30 minutes. Something told me to check it - so I flipped the cabinet over and the texture had transferred to my flawless finish. I checked the primer - it has bonded to the plywood as expected. What do you think the issue is?

Мет Г. (автор) from United States on May 07, 2020:

I'm not sure what you mean by "lines" in the coating. If the sprayer wasn't atomizing the paint correctly then your spray fan could have left tails on the edges of it. You can wet sand them out and spray another coat. Other possible causes could be not spraying in one direction, keeping a wet edge. That would cause flashing, especially if it's a darker color.

Hacemakes на 07 мај 2020 година:

Hi Matt, I've just finished the second coat of my cabinets with the SW Emerald Urethane in semi gloss. It worked really well but in certain light, I'm noticing lines in my work. I used an inexpensive HVLP sprayer from Wagner to apply the paint. Is there an easy fix for this and/or do you think applying a third coat would do the trick? Any advice to prevent this from happening again on the final coat? Thanks for the original post. It was very helpful in determining the right paint for my project!

Мет Г. (автор) from United States on April 30, 2020:

The semi-gloss finish of this product is very shiny. You probably wouldn't like it if you don't want the extra sheen on your cabinets. Unless you plan on cleaning the cabinets a lot, the satin finish is fine. The satin finish is less glossy, but not dull like flat paint. When I used this product, most of my customers chose the satin finish and were very pleased with the sheen. The level of sheen also depends on prep and the number of coats too. Two coats of primer and two coats of paint enhances the gloss. If you were to only prime one coat and paint one coat, the finish will be less shiny, so that could explain some people saying the satin finish looks flat. With one coat, it's more dull. I definitely recommend two coats each of primer and paint for durability. It makes a big difference at the end. You want some gloss on the cabinets for easier cleaning.

Mandy на 29 април 2020 година:

Matt G, I am thinking of using this paint for my cupboards, but like you, I have heard mixed reviews about the satin sheen. I have heard that it tends to look flat. I would prefer the look of satin. Do you feel like the semi gloss isn’t as shinny and possibly looks like a Satin normally looks? I want to try to avoid a lot of shine on my cupboards.

Мет Г. (автор) from United States on April 13, 2020:

Melissa,

I think you're referring to the latex Extreme Bond primer from Sherwin Williams. If the cabinets are already painted that primer's fine, but if they're not painted, it's best to use an oil-based primer sealer, or white shellac primer, on the cabinets. Either one seals wood.

Melissa on April 12, 2020:

Hello! Thanks for the nice article, I’m about to paint my cabinets. sherwin Williams website recommend a extra bond latex primer But I read here latex primer will ruin the cabinets which one I should use

Мет Г. (автор) from United States on April 08, 2020:

The Graco X5, a DIY sprayer sold at big box stores, doesn't have a sealed motor and cannot be used with flammable coatings like BIN. Most of the inexpensive sprayers sold at Home Depot, or Lowes, are the same.

If you use a contractor sprayer from Graco, or Titan, these have sealed motors and can be used with flammable coatings. I own a Graco 495, Graco GX-19 Finish Pro and a Titan 440 Impact. All three can be used with BIN.

Emerald urethane is thick enamel and the small pump in your X5 has to work harder to atomize it without the tailing. I've sprayed Emerald enamel many times with all three of my sprayers and never had tailing with a 208 and 310 fine finish tip. I use the green FFLP tips. I'm glad you found the spray tip size that works with your sprayer.

Dave Contant на 08 април 2020 година:

Great information in this article, but I want to make a point about the BIN shellac primer. I intended to use it, but the sprayer I have (Graco X5) says you can't spray "flammable" materials. The flash point of the BIN shellac is too low for the sprayer. I had to go with Cover Stain. So make sure your sprayer can handle the shellac. Also, although the Emerald Urethane application instructions say to use a .015 to .017 tip at 2,000 PSI, I couldn't get rid of tailing with a 315 tip even at the max 3,000 PSI of the sprayer. I ended up having to buy a LP (low pressure) tip to get a nice pattern with feathered edges.

Мет Г. (автор) from United States on April 02, 2020:

If the primer isn't coming off then I'd just prime over it with Cover Stain.

Викторија on April 02, 2020:

Thanks a million! I will use cover stain after doing some more research. This primer has been on for more than 24 hours and is not budging with 100 or 120 grit sandpaper .. Is there a trick?

Мет Г. (автор) from United States on April 02, 2020:

Yes, I would remove the primer and prime with either oil-based primer, or BIN. Start over with a clean slate. If the primer's fresh it should sand off easily. You could prime over it too, but if the primer on there now hasn't bonded good to the surface you risk issues later. Oil-based primer, or BIN, both stick to prepped wood really well. Both seal the surface and provide a durable base coat. Cover Stain oil primer is a good product for this. Yes, sand in between prime coats with 220-grit. Use 320-grit if you sand between paint coats to avoid scratching the finish. Microfiber rollers and foam rollers work good. I like microfiber. Sometimes foam rollers leave bubbles in the paint. You can seal the cabinets if you want just make sure the two products are compatible.

Викторија on April 02, 2020:

Ви благодарам многу! I wish I found this forum sooner! So I should sand off the current primer then apply bin shellac? Is a certain roller best for this? Do I need to sand again once the primer has dried before applying the paint? If so with what grit sand paper is best? I think I read somewhere else here that you don’t suggest sealing the cabinets once they are painted if this and emerald ere is used? Appreciate your help so very much!

Мет Г. (автор) from United States on April 02, 2020:

The yellowing is tannin bleed. It's happening because the primer is probably latex. Use oil-based primer, or white shellac primer. I would remove the primer and start over.

Викторија on April 01, 2020:

Hi Matt! I currently have BM advance primer on my Oak cabinets and have changed my mind about their paint because yellow is showing through primer after cleaning with tsp and sanding with 120 grit paper first. I am painting white and don’t want it to yellow so I’m going to use SW emerald erethane as suggested. Do I need to sand this BM primer off and start over? What primer should I use? Again painting white and don’t want it to yellow. Thank you!!

Мет Г. (автор) from United States on March 24, 2020:

Thank you for the feedback. I'm glad you found the information helpful for your project.

Poper on March 24, 2020:

About to do all my cabinets with this paint using the extreme bond primer and emerald urethane on the laminated panels. On the wood surfaces I'll do extreme block with the emerald latex. This post answered many questions I had before I start. Great thread!

Мет Г. (автор) from United States on March 12, 2020:

No problem, thank you.

Cristina steadman on March 12, 2020:

Thank You Matt!

Мет Г. (автор) from United States on March 11, 2020:

You can use poly on top of Emerald urethane if you want. Sherwin Williams basically told me they wouldn't back the product though once it's top coated with another product. I can't really recommend a paint brush for furniture because I don't paint furniture at all. Purdy paint brushes are what I've always used the most. I like Purdy XL brushes. I've also used Corona brushes and like them. I know Wooster has some good brushes too, but I've never used them.

Cristina steadman on March 11, 2020:

. I refinish a lot of my own and friends furniture pieces. I’ve always used alkyd paint From BM or HD with a couple coats of poly. They say with Emerald you don’t need too , that it’s hard enough. Could I use poly on top if I feel like it needs it? The color I chose for my next project is a navy Also what is the best paint brush you’ve used for furniture pc, I know you use a spray gun but would like your thoughts on brushes

Cristina

Мет Г. (автор) from United States on January 11, 2020:

Did you prime first, and if so, did you use latex or oil primer? If latex primer was used, that's likely why the paint is coming off like that. Oil primer or shellac primer dries harder and forms a stronger foundation under the paint.

Did you clean and sand the surface before priming and painting? How long did you wait to sand the paint? I've never experienced any issues with this product sanding off like that with my process for prep and application.

I clean, sand, caulk, spray two prime coats, using BIN shellac primer, sanding between coats. I let the primer harden overnight, scuff sand, and spray two coats of Emerald urethane at 3 1/2 to 4 mils max, allowing the paint to dry overnight between coats. Emerald urethane has good blocking if you prep right and let the paint dry and harden up overnight before scuff sanding.

Shawn C on January 10, 2020:

I sprayed this on using the homeright hvlp. I thinned the paint 15%. It seemed to work very well. It dries a little rougher than I would have liked, but nothing a little 400 grit couldn't take care of.

Мет Г. (автор) from United States on October 27, 2019:

Oil-based paint is very durable, but as you said, the smell is an issue. Emerald urethane enamel, not the regular acrylic Emerald, is durable too. The enamel dries hard, similar to oil paint. It's washable for dirt and food stains. I'm not familiar with Pro Choice paint, so I don't if you meant Pro Classic enamel. Pro Classic is a good product. I've brushed and sprayed a lot of the acrylic version. On cabinets, Emerald urethane will dry harder and be more washable than Pro Classic acrylic. There's also a Pro Classic hybrid enamel, similar to Emerald urethane, but I've never used that product. Your painter should use BIN shellac primer, or oil-based primer.

Lindsey on October 27, 2019:

Hi, I am so glad I ran across your post, I hope you are still answering questions! So they are installing our new kitchen cabinets next week and I’m using SW paint. I’ve really been studying the best way to go about this as I’m not a painter and I don’t want to get it wrong! My painter always works with oil base paint but I’m sensitive to oil base paint for some reason and the smell is too over powering(I’ve remodeled lots of homes). Anyhow, I find the Emerald water base to be maybe exactly what I need for myself and my painter. Is the smell super strong and overpowering? I mean if so, I should just go oil base.

My local SW says the Pro Choice is what most painters use? It’s a lot cheaper but I’m curious if you have continued using the Pro Choice? Is there a difference in looks of the two paintsOr is it just the application is better for my painter? My painter has been doing this a long time but prefers oil. Is there a difference in the way they clean once finished? I need about 20 gallons and I don’t mind spending extra but I’d theres not a huge difference to the quality or the eye, I will go Pro Choice. If there’s not a big difference in the strong ness of the odor, I might as well go oil.

Sorry, so long, I’m just excited to find someone talking about my exact issue and me and my painter have a language barrier which makes asking difficult.

ALSO...if I paint my fresh cabinets with either of these pints, which primer do you suggest?

Thanks so much!!

Мет Г. (автор) from United States on October 10, 2019:

Cleaning and scuff sanding the SuperPaint on the doors before applying Emerald urethane is fine. That will dull the gloss of the existing paint so the new paint grips the surface better. You can of course apply primer too. Sherwin Williams sells a latex bonding primer for that purpose.

Vanja on October 02, 2019:

I am using Emerald urethane paint on interior doors, previously finished with SW Super paint in semi gloss. We are sending doors slightly. Do we have to apply a primer before repainting with Emerald urethane paint. If yes, what kind of primer?

Мет Г. (автор) from United States on August 09, 2019:

Yes, BIN shellac primer will seal the MDF doors for your paint.

T Cao on August 08, 2019:

Matt,

Can the same process (BIN Shellac + Emerald Urethane Paint) be used for MDF cabinet doors?

Мет Г. (автор) from United States on July 03, 2019:

How did you prep the cabinets and what type of primer was used? I've never had any problems with the paint coming off.

Pam on July 02, 2019:

I used Sherwin Williams Emerald urethane trim enamel for bathroom cabinets and the paint and primer both are gummy and come when you rub them. Any suggestions what went wrong?

Мет Г. (автор) from United States on July 02, 2019:

Tony,

Yes, Emerald urethane levels pretty good when brushed on. If it's already painted, you don't need to use primer. Just clean, scuff sand the surface, and paint, but if there's bleed through with the existing paint, use oil primer. If there's a big color difference that could impact the number of coats, use latex primer.

Tony на 01 јули 2019 година:

Can the SW Emerald Urethane be brushed on?

I am wanting to paint an already painted base cabinet with it. I don't know what type paint was used.

What primer would you suggest?

Ви благодарам.

Мет Г. (автор) from United States on May 25, 2019:

Brenda,

No problem. I'm glad you found the article helpful.

Brenda Grant на 25.05.2019 година:

Thank you so much for your help. I appreciate it more than you know. I'll let you know what happens down the road.

Мет Г. (автор) from United States on May 25, 2019:

Brenda,

A poly coat will harden the surface, but I've never used that product before so I'm not sure if oil or latex poly should be used. Oil is more durable, but you need to know one hundred percent what's compatible with the product on your cabinets. I would contact your SW store and talk to the manager and ask them to call their product hotline with your inquiry. My local SW store has done this for me many times when the store employees couldn't provide a definite clear answer about product compatbility.

Brenda Grant на 25.05.2019 година:

Just found the paint was SW Pro Industrial, Pre-Catalyzed Waterbased Epoxy. K45 T 1154, 6509-83984 Egg-Shell He did prime the cabinets and left them for 24 hours before painting. They were originally stained cabinets. Since SW recommends I wait 60 days before doing anything, can I after 60 days, put on a polyurethane coat? And if I can, should it be a water- based polyurethane or an oil- based? SW man says it should be an oil based. I know you must use the right based polyurethane. Hoping a polyurethane will harden the finish and provide a little bit of shine, just not too much.Thank you for your help here at this site. It means a lot to me.Wished he had used the paints your recommend. with your recommendation, I hope I can help the situation. Ви благодарам многу.

Мет Г. (автор) from United States on May 24, 2019:

Brenda,

Did the painter use latex or oil primer? What paint from Sherwin Williams was used on your cabinets? SW has many paints for different purposes, some of which shouldn't be used on cabinets. If the paint is soft and rubbery, it sounds like a cheap wall or trim paint was used, or the cabinets weren't prepped right. ProClassic and Emerald urethane are good paints for cabinets. I use Emerald urethane. It dries a little harder than ProClassic.

Brenda Grant on May 24, 2019:

I am so disappointed in my newly painted $2200 kitchen cabinets. The painter used SW paint but as you said it is soft and rubbery. I don't know what type he used but it was the eggshell finish. I am just sick over it. I live on retirement pay and was so excited to get them painted. But alas, the finish is sad. I called SW and they say wait 60 days for the paint to set. After 60 days, is there a polyurethane I could put on them to add a little shine and harden them up? Thanks for any help you can provide.


Погледнете го видеото: Evo kako izgleda kuća Stefana Karića i njegova porodica


Претходна Вест

Како да растете ротквица

Следна Статија

Како да одгледувате јагоди